Koptelefoon kopen

Het luisteren naar je favoriete muziek doe je het liefst met een goede koptelefoon, zo komt je muziek immers het beste tot z’n recht. Er zijn veel verschillende headphones verkrijgbaar en het kan daarom wat lastig zijn om de juiste te vinden. Want waar moet je precies opletten, welke soorten heb je en welke is voor mij het meest geschikt? Hopelijk krijg je door het lezen van deze pagina antwoorden op je vragen. 

Waar moet ik opletten bij de aanschaf van een koptelefoon?

Bij het aanschaffen van een koptelefoon is het belangrijk om je eerst af te vragen waar je het voor gaat gebruiken. Wil je vooral op de bank genieten van je muziek met een koptelefoon op, wil je tijdens het hardlopen een muziekje op de achtergrond of ga je de koptelefoon voornamelijk gebruiken voor een avondje gamen? Hieronder een overzicht met welke soort koptelefoon voor jou het meest geschikt is.

Wil je bijvoorbeeld tijdens het sporten muziek luisteren, dan zijn In-Ear oordopjes een goede keuze. Deze blijven perfect zitten tijdens het bewegen en zijn mooi compact.

Ben je een echte muziekfanaat, dan is een Noice Cancelling en/of Over-Ear koptelefoon de juiste keuze. Met deze koptelefoons komt het geluid helemaal tot z’n recht doordat de omgevingsgeluiden goed gefilterd worden, op die manier kun je optimaal genieten van je muziek zonder enige afleiding.

Gebruik jij een koptelefoon vooral om handsfree mee te bellen, kies dan voor bijvoorbeeld een On-Ear koptelefoon waaraan een microfoon vastzit. Vaak zit er op een microfoon die aan de kabel is bevestigt is, ook verschillende knopjes waarmee je op afstand je mobiele telefoon kunt bedienen.

Als je tijdens het luisteren van muziek deelneemt aan het verkeer, bijvoorbeeld als je op de fiets zit, dan zijn gewone oordopjes het meest geschikt. Met oordopjes kun je de muziek goed horen en ondertussen krijg je ook nog wat mee van omgevingsgeluiden, wel zo veilig!

Verschillende soorten koptelefoons die verkrijgbaar zijn

Hierboven kon je lezen over de verschillende soorten koptelefoons, bijvoorbeeld Over-Ear of On-Ear. Wat zijn dit eigenlijk precies voor headphones en wat zijn de voor en nadelen?

Over-Ear

De Over-Ear koptelefoon wordt over het hoofd gedragen met een beugel en heeft oorkussens met luidsprekers die compleet over de oren valt. Deze koptelefoon zijn vooral bedoelt voor thuis, niet zo geschikt voor onderweg.

Voordelen:

 • geluid van buitenaf wordt goed gefilterd
 • vol geluid
 • biedt maximale bas en volume

 Nadelen:

 • niet heel makkelijk mee te nemen, redelijk lomp
 • je krijgt er snel warme oren van

On-Ear

De On-Ear koptelefoon wordt ook op het hoofd gedragen maar de oorkussens vallen niet over je oren heen maar erop. Dit maakt de koptelefoon meer geschikt voor onderweg omdat je omgevingsgeluiden beter blijft horen. 

Voordelen:

 • groot draagcomfort
 • oren worden niet snel warm
 • veel modellen kun je inklappen waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn

 Nadelen

 •  Geluid van buitenaf wordt niet goed gefilterd (kan ook een voordeel zijn)
 • mensen om je heen kunnen bij een bepaalde volume je muziek horen, dit kan storend zijn

In-Ear oordopjes

De In-Ear oordopjes draag je letterlijk in je oren. Hierdoor blijven ze goed zitten en zijn ze heel geschikt voor tijdens het sporten. Ook zijn ze compact en kun je ze gemakkelijk meenemen. 

Voordelen:

 • compact en licht
 • de meeste modellen hebben een microfoon en een afstandsbediening in de kabel ingebouwd.
 • omgevingsgeluiden worden goed gefilterd

 Nadelen:

 • de geluidskwaliteit is niet te vergelijken met een volwaardige koptelefoon
 • de kabeltjes raken snel in de war
 • kan na een tijdje pijn gaan doen aan je oren

Open en gesloten headphone systemen

Daarnaast heb je per koptelefoon ook nog verschil zitten in open en gesloten systemen. Wederom is het belangrijk om te kijken welke systeem het beste past bij jouw wensen. Een open koptelefoon heeft een open klankast en laat hierdoor meer geluid door. Een headphone met een open systeem is heel geschikt voor bijvoorbeeld dj’s of als je graag nog omgevingsgeluid wilt horen als je bijvoorbeeld op de fiets zit. Een gesloten koptelefoon daarentegen laat amper tot helemaal geen omgevingsgeluid door en laat je optimaal genieten van de muziek, in het verkeer kan een gesloten systeem hierdoor gevaarlijk zijn.

Open koptelefoons

Voordelen:

 • Je kan de omgeving beter horen 
 • Je oren gaan niet zweten

 Nadelen:

 •  Omgevingsgeluiden blijf je horen en kan natuurlijk een nadeel zijn

Gesloten koptelefoons

Voordelen:

 • Je kan de omgeving vrijwel niet meer horen
 • Ook geschikt in openbare ruimtes

 Nadelen:

 •  Kan gevaarlijk zijn omdat je omgevingsgeluiden amper tot niet kan horen
 • Je oren kunnen gaan zweten

Betekenis van specificaties en termen

In onze productbeschrijvingen kom je bepaalde specificaties en termen tegen, maar wat betekenen deze eigenlijk? Deze termen zijn ook belangrijk bij het kiezen van de juiste koptelefoon. Hieronder een korte uitleg per term:

Frequentiebereik

Het frequentiebereik geeft aan bij een koptelefoon welke geluidsfrequenties worden weergegeven. Mensen kunnen in een ideale situatie frequenties tussen de 20Hz en 20.000Hz horen. Er zijn bepaalde koptelefoons die nog meer frequentie aan kunnen. Deze kunnen wij als mensen waarschijnlijk niet horen maar wel voelen. Een headphone met een groot frequentiebereik is aan te raden, deze hebben vaak een mooie warme kleurtoon.

Gevoeligheid

Niet iedere geluidsbron levert evenveel vermogen, een mp3-speler heeft bijvoorbeeld minder vermogen dan een versterker. De gevoeligheid geeft aan hoe luid het geluid klinkt bij een bepaald vermogen. Hoe lager de gevoeligheid, hoe meer vermogen het kost om een bepaald geluidsniveau te halen. Bij een koptelefoon wordt de gevoeligheid aangeven als dB/mW. Heb jij een headphone nodig voor bijvoorbeeld je mp3-speler, dan is een gevoeligheid van ≥100dBaan te raden. Heb je de koptelefoon nodig voor bijvoorbeeld een hifi set, dan is de een gevoeligheid van ≥90dB aan te raden. 

Impedantie

Impedantie zegt iets over weerstand en wordt gemeten in Ohm. Hoe hoger de Ohm is, hoe meer vermogen er aan de koptelefoon moet worden doorgeven om geluid te produceren. Koop je bijvoorbeeld een headphone met een impedantie van 600 Ohm, dan is de kans heel groot dat wanneer je met je mp3-speler weinig geluid eruit krijgt. Deze koptelefoon met een impedantie van 600 Ohm is meer geschikt voor het gebruik bij zwaarder apparatuur. De meeste headphones hebben vaak een Ohm van 50 of lager en deze is heel goed te gebruiken voor bijvoorbeeld je mobiel of mp3-speler.

Koptelefoon kopen

De juiste koptelefoon kopen lijkt online moeilijk, gezien je het niet kan uitproberen. Toch is het makkelijker dan je denkt. Onze producten zijn namelijk voorzien van uitgebreide beschrijvingen om je een zo goed mogelijk beeld te geven van hoe ze klinken. Daarnaast zijn de klantenbeoordelingen ook erg handig. Afgaand op dit alles kun je een goede keuze maken en door het uitgebreide aanbod waarschijnlijk beter dan welke winkel ook. Uiteraard zijn wij ook altijd te bereiken voor al je vragen via klantenservice@justxl.nl of via het contactformulier.

Onze merken

Wij hebben uitsluitend kwaliteitsmerken in ons assortiment, o.a; Frends, Skullcandy, Sennheiser en Urbanears. Bekijk hier al onze koptelefoon merken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *